Info luchtplantjes
De Tillandsia wordt ook wel een luchtplantje (airplant) of epifyt genoemd. Dit betekent dat de plant zijn voedingsstoffen niet uit de aarde, maar uit de lucht haalt. Luchtplantjes groeien op andere planten, rotsen of bomen zonder hier voedingsstoffen uit te onttrekken. Ze hebben dan ook geen of nauwelijks wortels. Via kleine mondjes in het blad nemen ze zuurstof, water en andere voedingsstoffen op uit de omgeving.
Je kunt Tillandsia’s dan ook overal neerzetten of ophangen. Vaak zie je een Tillandsia usneoides als hangplantje, en wordt een Xerographica eerder ergens neergezet of aan vastgemaakt.
Wist je dat de Tillandsia is vernoemd naar de Zweedse botanicus Elias Tillandz? Niet alleen omdat zijn naam ‘over land’ betekent, maar ook omdat hijzelf liever over land dan over water reisde. Er wordt gezegd dat Tillandz een hekel aan water had – net zoals het luchtplantje hier geen fan is. Je zult deze plant dan ook nooit aantreffen op de aarde.
Hoe verzorg je een Tillandsia luchtplantje?
Luchtplantjes komen van oorsprong uit regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, en behoren tot de Bromeliafamilie. Om deze reden is de plant gewend aan een hoge luchtvochtigheid, die je thuis in stand kunt houden met regelmatige sproeibeurten.
Verder is de plant vrij makkelijk in de verzorging. Zet de plant op een lichte plek, niet in de volle zon, en niet boven of in de buurt van een verwarming.
Geef luchtplantjes water door deze 2 keer per week te besproeien. Tijdens een warme zomerdagen raden we aan om dit ca. 3 tot 4 keer per week te doen. Als je de mogelijkheid hebt besproei ze dan eens met regenwater.
Onderdompelen
Je kan je luchtplantjes ook eens een boost geven door ze in een badje met lauw water onder te dompelen. Dit geeft je plantje een echte boost. Laat ze niet lager dan 1 uur in het badje en schud ze goed uit. Zorg dat het plantje goed droogt ook tussen de bladeren om eventuele rotting te voorkomen.